För att en filmproduktion ska gå hop måste filmen få förhandsstöd från Svenska Filminstitutet vilket för en långfilm ligger runt 5 miljoner kronor. Svenska Filminstitutet finansieras av bl.a. biobiljettintäkter och bidrag från staten. Det nuvarande filmavtalet pågår fram till den 31 december 2005 men vad som händer sen är ännu oklart. Förhandlingar pågår, men det går trögt. Samtidigt minskar antalet biobesök vilket leder till mindre pengar till institutet. - Vi har ont om pengar just nu och väntar med att dela ut förhandsstöd tills vi vet hur det går med det nya avtalet, säger Andreas Törnkvist, informationschef vid Svenska Filminstitutet till Filmpunkten. Färre svenska filmer nästa år Andreas Törnkvist berättar att vi kan vänta oss färre svenska filmer nästa år eftersom filmbranschen redan känner till att det ännu inte finns ett filmavtal för 2006 och att de därför väljer att lägga premiärerna i år istället. Skulle förhandlingarna inte sluta i något avtal innebär det att vi får nöja oss med icke-svensk film nästa år, men Törnkvist är ändå hoppfull: – Svenska Filminstitutet är inte en part i förhandlingarna, men vi hoppas att det snabbt kommer igång med ett nytt filmavtal, säger Törnkvist. Det ser trögt ut, men det bör gå. Filmer skjuts upp på obestämd tid Pga. Svenska Filminstitutets ekonomiska läge kan inga pengar delas ut, vilket leder till att filmprojekt får ta en paus och skjutas upp på obestämd tid. Göran Lindström som är producent för Kanalrampen, uppföljaren till Göta kanal är irriterad över läget: – Det hela är segt och man blir irriterad över att man måste vänta. Jag vet inte spelreglerna och kan inte göra någon film, säger Göran Lindström. Pga. osäkerheten vill Göran Lindström inte gå ut med ytterligare uppgifter om filmprojektet såsom skådespelare och regissörer, men allt är klart – han kör igång maskineriet så snart ett nytt filmavtal är igång. Avtalet måste skrivas på innan midsommar för att det ska hinna klubbas i riksdagen. Jon Dunås, förhandlare vid Kulturdepartementet på regeringen vill inte kommentera läget när Filmpunkten ringer honom, men han hoppas att ett påskrivet filmavtal är klart före sommar. |