En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Carrie

Rysare:
Drama:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,0
(122 betyg)
Sätt ditt betyg:

Carrie Köp filmen på CDON
Rysare:
Drama:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,0
(122 betyg)

Handling: Carrie White är skolans hackkyckling. Alla de andra retar henne. Som om det inte skulle vara nog har hon en överreligiös mamma, som snabbt påpekar Carries handlingar och hävdar att hon syndar. En av skolans personal tar tag i saken och börjar prata med Carrie och försöker bygga upp hennes självförtroende. Sakta men säkert börjar Carrie blomma ut, och när Sue övertalar sin kille att gå med Carrie på skolbalen (eftersom Sue har skuldkänslor för Carrie), ser det ut som om allt kommer att ordna sig. Men någon planerar ett elakt Practical Joke riktat mot den stackars flickan. Vad de inte vet är att Carrie har en färdighet som låter henne flytta föremål med tankarna. En sådan flicka bör inte retas upp.

Baserad på romanen av Stephen King.

Fakta:
År: 1976
Regissör: Brian De Palma
Originaltitel: Carrie
Ursprungsland: USA
Längd: 01:38
Ingår i tema: Stephen King

Medverkande:
Sissy Spacek
Piper Laurie
Amy Irving
William Katt
Betty Buckley
Nancy Allen
John Travolta
P.J. Soles
Priscilla Pointer
Sydney Lassick
Stefan Gierasch
Michael Talbott
Doug Cox
Harry Gold
Fler personer
Bilder:

Copyright United Artists
Fler bilder


Mest populära recensionerna

Sophie
gav betyget:

Den hade absolut sina läskiga stunder, men i regel var den bara riktigt sjuk - särskilt modern var skum. Att hon och Carrie plötsligt bytte roller verkade inte riktigt övertygande, och slutet ger jag inte mycket för. Men filmen får ändå en trea på grund av Stephen Kings bok som var betydligt bättre än filmen, och skådespelaren som spelade Carrie var riktigt duktig.

wildpalm
gav betyget:

Stephen Kings första roman blev också den som filmades först. Ett lyckat resultat som stundtals är väldigt obehaglig och tragisk. Spacek är ett fynd i titelrollen och Laurie är hemskt bra som modern. De Palma gjorde dock några rysare som var ännu bättre. Stark trea!

PickaDoll
gav betyget:

Jag blev glatt överraskad! Kommer ihåg när jag vare liten och brukade se den här på hyllan bland hyrfilmerna, tyckte den verkade såå läskig :P
Den är ganska fin rent visuellt. Och man blir lite mörkrädd av Carries sjukt kristna mamma.
Sissy Spacek är riktigt bra tycker jag, hon passar jättebra i den här rollen.

Senaste recensionerna

Borr
gav betyget:

Rätt så bra gjort efter boken. Annars en ganska lågmäld rysare.

Nikita
gav betyget:

Mycket lyckad filmatisering av Kings roman med samma titel.
Vissa saker är annorlunda jämfört med boken, men så brukar det vara.

mmaaddee
gav betyget:

jag är ju ett fan av stephen king. och som de flesta andra av hans filmer var den här riktigt spännande och obehaglig. den började bra och man tyckte riktigt synd om carrie, och hennes mamma va ju verkligen sjuk i huvudet:S
filmen var annorlunda och bra hela tiden. slutet va lite konstgt..

ledge
gav betyget:

Brian De Palma är, och förblir, en av filmhistoriens mest personliga regissörer. detta märks inte minst i en av hans tidiga filmer Carrie. Det kan vara lite missvisande att benämna filmen som en rysare. Visst innehåller den övernaturliga inslag och blodiga/spektakulära scener. Men själva historien gör den snarare till en tragiskt drama.

Stehpen King har fått ta emot en hel del smutskastning för sin litterära insats genom tiderna. Det många dock glömmer är att han faktiskt är en både god och avancerad berättare. Att göra om en så komplex roman som Carrie till film kan inte ha varit enkelt (vilket både uppföljaren och remaken har bevisat) men De Palma lyckades verkligen.

Det som imponerar mest är själva regin. De Palma är en mästare på att använda sig av kameravinklar, titta bara på hur han bygger upp scenen där Carrie precis skall krönas till balens drottning. Här lyckas De Palma skickligt skifta mellan flickans lycka och mobbarnas hotbild. Det är även intressant att studera hur regissören skiftar tonläge genom att använda sig av slow motion vid laddade scener.

Skådespelarna håller hög standard. Här finner vi flera ansikten som skulle komma att bli stora namn inom filmbranchen. Mest glänser dock Piper Laurie som psykotisk moder. Liksom i flera av Kings verk så representeras den egentliga ondskan av religiös fanatism.

Blodet är en viktig ingrediens i denna film. Och De Palma har varit klok nog att vara sparsam med detta. Istället för att dränka filmen med blodiga och äckliga effekter så får blodet en symbolisk mening. I samtliga scener kommer den att representera en slags initiationsrit (Carries övergång till kvinna, Carries övergång till monster, moderns död). I mångt och mycket är Carrie en mycket tacksam film att analysera rent bildmässigt och berättarmässigt. På detta sätt blir den tacksam att se om mer än en gång.

Getosten
gav betyget:

Ytterligare en av mina favoriter av King´s böcker.
Det är kusligt från början till slut, men det är sista halvtimmen som det verkligen exploderar och blir riktigt läskigt.
Skicklig, och det känns mer utvecklat än det var under 70-talet.

MaliciousDelight
gav betyget:

Otroligt kass film. Var inte ens läskig. Borde inte bli kallad för rysare.

Sky_Pirate
gav betyget:

Sämre än nyversionen.

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 1528
Filmen är både i färg och svartvit
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB


Uppföljare och/eller remakes:
Rage: Carrie 2, The (1999)
Carrie (2002)
Carrie (2013)