En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Barnhemmet

Rysare:
Mysterium:
Thriller:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,5
(147 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på CDON
Rysare:
Mysterium:
Thriller:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,5
(147 betyg)

Handling: Laura återvänder tillsammans med sin man och deras son Simon till barnhemmet hon växte upp i. Det är nu övergivet, men hon beslutar sig för att rusta upp det och driva det som förr. Deras nya hem och de mystiska omgivningarna väcker Simons fantasi och pojken börjar alltmer dras in i ett universum fylld av fantasifulla sagor och inte helt oskyldiga lekar. Simons värld bekymrar och skrämmer Laura och väcker dunkla och otäcka minnen från hennes egen barndom till liv.

Fakta:
År: 2007
Regissör: J.A. Bayona
Originaltitel: El Orfanato
Alternativ titel:The Orphanage
Ursprungsland: Mexiko, Spanien
Längd: 01:45, 01:50 (Kanada), 01:40 (USA)
Ingår i tema: Spöken

Medverkande:
Belén Rueda
Fernando Cayo
Roger Príncep
Mabel Rivera
Montserrat Carulla
Andrés Gertrúdix
Alejandro Campos
Geraldine Chaplin
Edgar Vivar
Fler personer
Bilder:

Copyright Warner Bros.
Fler bilder


Mest populära recensionerna

kaj08
gav betyget:

Kul med en spansk rysare och äntligen en film som både är kuslig och skrämmande. Det var länge sedan man såg en sådan här bra rysare, även om filmen på många sätt är en väldigt traditionell rysare. Trots det känns den ovanligt orginell och välspelad. Det finns ett avsnitt jag inte alls gillade i filmen, och som gjorde den nästan löjlig. Det är risk för spoiler-varning här, men det var när mediet kopplades in och de undersökte huset. Det kändes som ett helt onödigt avsnitt i filmen.

Mycket bra skådespeleri, där speciellt den unga pojken gör en riktigt bra insats. Filmen kanske inte riktigt når upp till en 4-a i betyg, men som rysarfilm är den värd en klar 4-a. Så därför får betyget bli en 4-a till filmen.

leslie
gav betyget:

Det känns lite som om jag ger en fyra just för att just den här typen av skräck/rysare inte är så vanliga att se på bio. Dvs. utan tre ton blod, splash eller upprepade skrämseleffekter helt utan överraskningar. Håller dock med om scenerna med mediet kunde tagits bort - suck, litade inte manusförfattaren på sitt eget material? Lite övertydligt slut, kanske för att förtydliga den förvirrande vändningen när det kommer fram om vad som verkligen har hänt?

jezzie86
gav betyget:

Här har vi en skräckfilm av det mer klassiska slaget, alltså inte så mycket blod och äckelpäckel i denna. Den är mycket snyggt gjord i sitt foto och genom hela filmen byggs en obehaglig stämning upp som gör att man nästan sitter och biter på naglarna av spänning. Skräckmomenten är få men när de väl kommer är det med kraft, precis som det ska vara i en bra skräckfilm. Toppen!

Senaste recensionerna

Nikita
gav betyget:

Den som är på jakt efter skräck lär nog få sitt lystmäte om den ser denna film. Jag blev ganska skakis själv.

Men det finns en del i filmen som jag ogillar; t. ex. så tycker jag nog att den tappar lite mot slutet, och just slutet är inte det bästa. Sen så tycker jag också att vissa saker inte riktigt förklaras.

Putte05
gav betyget:

Ett mästerverk. Man nästan grät.

En otroligt bra historia men inte så läskig. Men så bra handling som filmen har gör varenda kotte därute i världen berörd.

KarinLovisa
gav betyget:

ett väldigt bra slut, men en väldigt lång transportsträcka dit.

Elemental
gav betyget:

The Orphanage har fått mycket positiva recensioner runt om i världen och jag är beredd att hålla med. Skådespelarna är riktigt duktiga och lever sig in rollerna väl, jag tänker speciellt på Simón. Filmen har en välskriven story och är riktigt snyggt filmad. Istället för upprepade skrämselscener byggs den väldigt professionellt upp av kuslig stämning och spelar mycket på det psykologiska. Filmen är sannerligen spännande och känns som en frisk fläkt bland de moderna skräckisarna, dessutom slutar den på ett sätt man inte är beredd på.

Att leka kurragömma betyder inte längre det vi är vana vid. Hur kan ett barn försvinna spårlöst? Varför är barnhemmet hemsökt? Och är verkligen Simóns nyfunna kamrater endast låtsasvänner?

4-

Christiian2
gav betyget:

riktigt bra film, sällan man ser så bra skräckfilmer och den var spännande och underhållande men samtidigt ganska gripande, slutet höjde filmen till en klar 5a! ett mästerverk enligt mig. sällan de görs så här bra skräckfilmer nu förtiden!

janne lindh
gav betyget:

En mycket bra spansk skräckfilm. Välgjord och välspelad. Skönt att nån gång få se vuxna skådespelare i en film i genren och slippa gapiga amerikanska tonåringar.

starchild
gav betyget:

Ett visuellt mästerverk i regi av Juan Antonio Bayona. Den är både vacker och riktigt ruggig. Att leka kurragömma får en helt annan innebörd. Vem gömmer sig egentligen?

Mer fakta:
Biopremiär: 2008-07-25
Filmpunkten-id: 17948
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: