En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Rosemarys baby

Rysare:
Mysterium:
Drama:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,5
(73 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på CDON
Rysare:
Mysterium:
Drama:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,5
(73 betyg)

Handling: I detta ondskefulla drama, med djävulsdyrkan, häxor och svarta mässor, spelar Mia Farrow den nygifta och oskuldsfulla Rosemary, som tillsammans med sin make (John Cassavetes) flyttar in i ett äldre hyreshus i New York. Ett hus som tidigare använts av djävulsdyrkare. När Rosemary blir gravid börjar grannarna bli obehagligt påträngande i sina omsorger och hennes make verkar märkligt familjär med de främmande människorna.

Fakta:
År: 1968
Regissör: Roman Polanski
Originaltitel: Rosemary's Baby
Ursprungsland: USA
Längd: 02:11
Ingår i tema: Ondskefulla barn

IMDb Top250

Medverkande:
Mia Farrow
John Cassavetes
Ruth Gordon
Sidney Blackmer
Maurice Evans
Ralph Bellamy
Victoria Vetri
Patsy Kelly
Elisha Cook Jr.
Emmaline Henry
Charles Grodin
Hanna Landy
Phil Leeds
D'Urville Martin
Fler personer
Bilder:

Copyright Paramount Pictures
Fler bilder


Mest populära recensionerna

miffo
gav betyget:

Ett par flyttar in i sin nya lägenhet och livet leker för dom. Efter en speciell natt blir hon dessutom gravid. Allt är bra så långt, men mystiska saker händer och hon börjar tvivla på att allt är som det ska vara...
En av dom äldre moderna skräckfilmerna. Det fina med dessa filmer är att skräcken inte sitter i specialeffekter, pampiga scener eller annat dollarkrävande. Skräcken sitter i själva storyn utan hjälpmedel (då förutom från skådespelarna och själva filmteamet). Det är just detta som gör filmen så oerhört bra och Polanskis sätt att visa den växande oron i moderns ögon ju mer hon rotar. En klassiker ingen skräckfilmsfantast bör gå utan.

gorm
gav betyget:

Den får en femma av mig för att det är i likhet med filmen Chinatown ett riktigt guldkorn i filmhyllan, insorterat under rubriken Roman Polanski. Jag har sett den ett otal gånger och jag kommer att göra så igen och igen och igen. Filmen har helt klart en mysrysig känsla rakt igenom, den är suggestiv och framförallt är den otroligt snygg.

kalles
gav betyget:

Ärketypen av en rysare, precis så är ska basen av en skräckis byggas upp..
Om jag skulle undervisa i film skulle jag utan tvekan använda den här för att visa hur grunden i en rysare ska se ut..

Den är inte läskig precis, men man lider nåt fruktansvärt med den otroligt duktiga Mia Farrow, och delar hennes ensamhet och desperation..

Senaste recensionerna

Magic
gav betyget:

En välgjord klassiker som lyckas ge mig några rysningar, får en svag 4:a

Borr
gav betyget:

Visst finns det en kuslig stämning över filmen, men stora delar känns det mer som spänning än rysare. Det är väl egentligen den sista delen som lyfter filmen. Tyvärr räcker det inte till mer än en 3:a.

TVC15
gav betyget:

Fantastisk.
Tills slutet.

Dront25
gav betyget:

Musiken skrämmer vettet ur mig. Annars känns filmen ganska meningslös, jag fattar inte riktigt poängen med att se den (även om den är bra gjord) men så gillar jag verkligen inte den här sortens psykoptiska filmer.

mysgrabben
gav betyget:

Riktigt bra skådespeleri i en helt oki och små läskig film.

Karro
gav betyget:

Otroligt bra film, fascinerande att en så gammal film kan vara så läskig! Jag tror att det sitter mest i musiken faktiskt.. Och som en härlig kontrast mot dagens rysare, som mest spelar på specialeffekter av olika slag, bygger hela filmens rysliga stämning på själva handlingen och skådespeleriet, som även det är fantastiskt. Dock blev jag besviken på slutet, jag hade väntat mig väldigt mycket mer av en sådan film.

lindajjj
gav betyget:

En stark trea. Saknar väl den där riktigt rysliga spänningen? Den är ju långt ifrån t ex The Others. Kan inte riktigt bestämma mig för om den här borde ha en trea eller en fyra. Men den är väldigt välgjord.

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 292
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB


Uppföljare och/eller remakes:
Vad hände med Rosemarys baby? (1976)