En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Den enfaldige mördaren

Drama:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,8
(51 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på CDON
Drama:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,8
(51 betyg)

Handling: Sven är harmynt och kallas "Idioten" eftersom folk har svårt att förstå vad han säger. När Svens mor dör, ackorderas han ut till den grymme fabrikör Höglund. Höglund använder Sven som oavlönad dräng och låter honom bo i ladugården.

Fakta:
År: 1982
Regissör: Hans Alfredson
Originaltitel: Den enfaldige mördaren
Ursprungsland: Sverige
Längd: 01:48
Ingår i tema: Guldbaggen - Bästa film

Medverkande:
Stellan Skarsgård
Maria Johansson
Hans Alfredson
Per Myrberg
Lena-Pia Bernhardsson
Nils Ahlrot
Lars Amble
Carl-Åke Eriksson
Cecilia Walton
Wallis Grahn
Else-Marie Brandt
Gösta Ekman
Carl Billquist
Lena Nyman
Fler personer
Bilder:

Copyright Svensk Filmindustri (SF)


Mest populära recensionerna

MelankoliskPingvin
gav betyget:

Filmen är -ur filmperspektiv- ett mästerverk. Som publik gav den mig dock inget extra, mer än en vemodig känsla efteråt av obehag. Detta obehag berodde inte på att filmen var dålig, utan saker i handlingen.

Savannah
gav betyget:

En svensk klassiker, som har Skarsgård att tacka för allt. Förstås dock ej av alla, vilket illustreras av en tidigare klasskamrats kommentar: "Dom kunde ha tagit bort änglarna". Eller inte!

Senaste recensionerna

Borr
gav betyget:

Måste sätta en 4:a på denna. Även om den ibland är lite typiskt flummig à la Hasse Alfredsson är filmen aldrig trist. Men man förstår ju ganska tidigt hur den kommer sluta.

Nikita
gav betyget:

I själva verket skildrar denna film bara ett av sex (tror jag) levnandsöden i romanen "En ond man" av Hans Alfredson.
Ganska bra är den väl.

Emiam
gav betyget:

-4

Haha! Jag trodde jag sett denna. Tji fick jag. Den var ju bättre än förväntat, dvs efter vad jag sett trailern. Lyfter mer ju närmare slutet man kommer. Bitvis "svenskt" seg. Änglarna är viktiga! Att handlingen på 1930-talet i slutet ändras till att han går på modernare gator med butiker och bilar känns bara konfunderande.

Magic
gav betyget:

En av de absolut bästa svenska filmer som gjorts alla kategorier och tider, top 10 bland mina svenska favoritfilmer. Synd man inte förstod vilket mästerverk man spelade in och saknade skärpan att ta bort de moderna skyltarna från slutscenerna, annars hade det blivit en 5:a.

Rymdis
gav betyget:

Det var länge sedan jag såg filmen, men jag minns den som hur bra som helst. Vissa scener sitter fast mer än femton år senare...

TobiasF
gav betyget:

En mycket bra svensk film, en av de bästa kan jag nog till och med säga.

Stark film som visar en del grymheter men även kärlek och det kommer fram på ett mycket bra vis, mycket tack vare Stellan.

En film som alla bör se, rekomenderas starkt!

rednaxela
gav betyget:

En av de bättre svenska filmerna jag sett.Stellan skarsgård spelar en väldigt bra roll sven "idioten".Man blir lite förbannad när man ser den hur sven behandlas och hur arbetarna får slita bara för att få en gnutta mat om dagen.Slutet lite oväntat.Hasse alfredsson spelar en mycket dum roll men han gör det bra.Jag ger filmen en fyra se den snarast.

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 697
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: