En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Det stora blå

Drama:
Romantik:
Sport:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,6
(72 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på CDON
Drama:
Romantik:
Sport:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,6
(72 betyg)

Handling: Havets blåsvarta djup lockar dykaren Mayol till återupprepade farofyllda försök att slå världsrekordet i fridykning. Han utkämpar en konstant kamp mot både naturens benhårda och kompromisslösa gränser, och mot barndomsvännen Enzo, som i stort sett bara tävlar för pengarnas skull.

Fakta:
År: 1988
Regissör: Luc Besson
Originaltitel: Le Grand Bleu
Alternativ titel:The Big Blue (Storbritannien)
Ursprungsland: Frankrike, USA, Italien
Längd: 02:43
Medverkande:
Rosanna Arquette
Jean-Marc Barr
Jean Reno
Paul Shenar
Sergio Castellitto
Jean Bouise
Marc Duret
Griffin Dunne
Andréas Voutsinas
Valentina Vargas
Kimberly Beck
Patrick Fontana
Alessandra Vazzoler
Geoffrey Carey
Fler personer
Bilder:

Copyright Gaumont
Fler bilder


Mest populära recensionerna

Nefern
gav betyget:

Jag tycker att det var en fin idé, att filmen skulle handla om en man som varken var fisk eller människa utan något mittemellan.. Det påminner mig om en dikt jag läste om en sjöjungfru en gång... Och upplägget var också väldigt bra, jag håller med om att slutet var helt underbart, och början var också mycket bra.

Men jag var inte särskilt imponerad av filmningen, med tanke på omständigheterna hade det kunnat bli en helt fantastiskt vacker film, nu kändes det lite bortkastat nästan för jag blev mest bara yr av filmningen. Och musiken sabbade en hel del! Dålig 80-talsbaserad musik som gjorde att allting kändes smörigt och svårfattligt. Dessutom var den lite för lång. Men jo..nog är det en fyra ändå. Andra gången jag såg den slogs jag av hur stilla och fin den var, och framförallt väldigt poetisk.

The Sulkster
gav betyget:

Ett totalt mästerverk! Jag helt enkelt älskar denna film. Den är så oärhört poetiskt och vacker.
Från de oändliga vyerna i naturen till människans oändliga djup. Bildspelet som hittar en fullkomlig harmoni i sin stillsamhet. Skådespelarna som med sina totala motsatser smälter in i varandra. Musiken som verkar ha skrivits av havet själv försätter ens alla sinnen i dvala, i en meditation av livet.

Czechflash
gav betyget:

En mycket vacker film på alla sätt och vis. Fotot är snyggt både på land och under vattnet. Musiken är perfekt komponerad till scenerna. Och karaktärerna är sympatiska, med hjälp av bra skådespeleri av Reno och Barr. Luc Besson må vara känd för sina actionfilmer som Nikita och Leon, men här visar han prov på känsla för djupt drama också.

Senaste recensionerna

Hilts
gav betyget:

Det fina fotot och undervattensscenerna räddar en film som jag egentligen tyckte var relativt oengagerande och trög.

dawe100
gav betyget:

Riktigt härlig rulle med otroligt bra filmade scener under ytan.Härligt skådespel men dock lite för lång och seg.Även en hel del roliga scener.Klar trea!

flingan94
gav betyget:

Gud vilken dryg film jag hatar den den är meningslös! Så himla dålig ! hatar denna film rekomenderas inte om man inte gilllar dryga filmer!

Audrey T
gav betyget:

Det här var länge min absoluta favoritfilm och ligger fortfarande högt på listan på grund av den vackra och lite magiska historien. Filmmusiken blev mycket känd och passar perfekt till havsbilderna. Filmen har kärlek, humor, glädje, sorg och dessutom en massa delfiner, kan det bli bättre? Rosanna Arquettes bästa roll, helt klart. Och jag älskar Jean Reno som Enzo!

Filmälskarn
gav betyget:

Slutet förstörde hela filmen för mig!

rush
gav betyget:

En av min favorit-filmer. Luc Bessons värdigt långa mästerverk. starten på filmen är lugn och introducerar på ett enkelt sätt. Rollerna presenteras i ordning och rollistan är bra. Reno har en speciel plats hos Besson, Barr är ett litet wildcard medan Arquette är ett förbipassande val.
Filmen är övermanövrerande och det blir storslaget med all den maffiga musik som Eric Serra sköljer över en.

Filmen är simpel men ändå så stor. Karaktärernas liv är oundvikliga att inte sympatisera med och viljan att se filmen till slutet. Slutet är det ultimata slutet som är ett av de vackraste avslutningar på en film som jag någonsin sett.

Emiam
gav betyget:

Nr 98 på min Topp 250. En klar 4:a både som film och som drama.

Taglines: Between what you know and what you wish, lies the secret of... [The Big Blue] / The sea has a secret. [Australian poster] / Danger...Like Passion...Runs Deep

Underbar film av Luc Besson som växer varje gång man ser den. Bra skådespel, vackra miljöer, bra foto, skön och varm känsla i filmen rakt igenom samt riktigt, riktigt fin och minnesvärd musik av Eric Serra.

OBS: se den långa versionen!

Trivia: The stranded ship where Enzo rescues the diver is named "Olympia" and is still there in Amorgos, Greece. / The most financially successful French film of the 1980s (it was such a hit in France that it played for over a year in theatres).

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 699
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: