Vi är ju bra på det mesta i övrigt, så varför finns det inga bra svenska filmer ? Och varför finns det inte EN ENDA bra svensk skådespelare ? Som syns i alla fall. Persbrandt och han Michael Nykvist är ju skitbra säger mupparna, men va faan dom ÄR inte bra. Dom flesta skådespelare har nån gång gått på Dramaten och det märks, det ska alltid överspelas i varenda rulle... Jag tycker Adam & Eva är en mycket bra och rolig film, sen kan jag inte komma på en enda bra film. Det finns några gamla klassiker som Jönssonligan och Sällskapsresan-filmerna som man tycker är kul att titta på, men det är ju faktiskt bara för att dom är just klassiker. De få gånger man får se riktigt bra skådespelarinsatser är i en del reklamfilmer. Är trött på att se samma gamla muppar sitta och sippa Ramlösa i familjeprogrammen och tro att dom är grymma för att dom är med i nån ny jävla B-rulle med en titel med ett substantiv i bestämd form. __________________________ [Inlägget ändrat av Pelle 2005-12-11 01:50:21] |
Och snälla, sluta med explosionerna i "action"-filmerna. Tre såna puffar så finns det ju ingen budget kvar... __________________________ |
Nja håller inte med riktigt för att vara ett så litet land så har vi nog släppt några bra rullar på senare tiden(tex ondskan,lilja 4ever) och förr(tex det sjunde inseglet).sen har vi ju producerat(som har lyckats) en del bra skådisar och regisörer utomlands som tex greta garbo,ingrid bergman,max von sydow,stellan skarsgård,ingmar bergman,jan troell,lasse hallström och så går ju lukas moodyssons filmer bra utomlands.helt värdelösa är vi inte tycker jag.sen produceras det väll lite för många filmer om åren måste jag erkänna.en del är ju riktigt sopiga. Det blev långt det där __________________________ |
Svensk film har tre problem, som jag ser det, och du Pelle har redan identifierat ett par av dem. Dessa är felen: 1. För låg budget. Mer pengar behövs givetvis om vi ska kunna konkurrera med Hollywood. 2. Det finns "inga" rena filmskådespelare i Sverige. Om en person arbetar både inom teater och film så lär detta avspeglas på spelstil och manér. Film = oftast mycket små nyanser gäller, teater = yviga gester och höjt röstläge gäller, eftersom även personen på sista raden ska kunna höra och se. 3. "Det ska vara ångest!" Arvet från Bergman lever kvar och påverkar det svenska filmskapandet negativt. När till och med plågsamt existensiella frågor ska med i julkalendern (som finns till för barn, remember?) så har det definitivt gått för långt enligt mig. För övrigt anser jag att kopiorna av "Lilja forever" bör förstöras. Kan inte ungdomarna, de jag arbetar med dagligen, lämnas med annat än känslor av vanmakt och ångest efter att ha sett filmen (som de trodde var en vanlig spelfilm, knappast en diskussionsfilm) så bör herr Moodysson syssla med andra saker. De som borde se filmen gör det ändå inte. __________________________ "A man's best friend is his mother." Norman Bates, "Psycho" [Inlägget ändrat av Savannah 2005-12-11 08:51:46] [Inlägget ändrat av Savannah 2005-12-11 17:54:34] |
Nu finns det väl ändå några bra svenska filmer.Typ Tsatsiki, morsan och polisen med flera __________________________ Dark,Darkest,Darko |
Vissa svenska filmer är bra, men de kan inte jämföras med filmer från Hollywood som är mycket bättre. No way! __________________________ |
Håller inte med alls, finns massa bra svensk film. Kolla bara på Jägarna, ett riktigt mästerverk enligt mig. Sen tycker jag även att Noll Tolerans/Livvakterna/Den Tredje Vågen är mycket bra, Jönssonligan filmerna, Torsk På Tallinn och Beck filmerna också. Tycker vi svenskar är duktiga på film. __________________________ There's no such thing as free cable |
Noll Tolerans/Livvakterna/Den Tredje Vågen Det är därför vi inte kommer nånstans, för att folk tycker det här är bra filmer. Påminner om elevarbeten från nån mediaskola. När det ändå är lite aktivitet här, hur gör jag för att skapa min filmlista och tipsa om filmer som inte är listade ? __________________________ [Inlägget ändrat av Pelle 2005-12-11 15:01:28] |
Alltså, svensk film suger inte. Men jag ser hellre på Hollywood-filmer än på svenska. __________________________ /Angelica |
Pelle: Du lägger till filmer i din filmlista genom att gå in på filmtiteln i fråga och sedan klicka på "Spara i Min filmlista" till höger om titeln. Du tipsar om filmer genom att klicka på "Filmer" i huvudmenyn. Längst ned på denna sida hittar du länken "Hittar du inte filmen?". Klicka på den och tipsa på! __________________________ |
Ok ! Tack ska du ha. __________________________ |
Vadå tror du att alla har samma smak som dig eller? Bara för att du tycker det är dåligt är det inte så. Jag tycker att filmerna är bra sen får du tycka vad du vill... __________________________ There's no such thing as free cable |
Vi har ju Bergman åtminstone. __________________________ |
Vadå tror du att alla har samma smak som dig eller? Bara för att du tycker det är dåligt är det inte så. Jag tycker att filmerna är bra sen får du tycka vad du vill... Tack, det är därför jag skriver. __________________________ |
Jag tycker Sverige är mycket bra på att göra film. Vissa filmer är dock dåliga, men de allra flesta bra, (av de nyproducerade filmerna). Ni som inte gillar svensk film borde absolut se "Så som i himmelen", "Jägarna", "Lilja 4-ever", Dag och natt" och alla fenomenala Beckfilmer. De går ju bara inte att tycka illa om!! __________________________ [Inlägget ändrat av Shining_pearl_ 2005-12-13 13:30:30] |
Pelle: Det lät på dig som att det du säger ÄR rätt, att du vet vad som är bra eller dåligt, och att vi som tycker att dom filmerna är bra är dumma i huvet, men jag kanske missuppfattade det hela... __________________________ There's no such thing as free cable |
men de allra flesta bra. Nja, jag tror inte att de flesta filmer från Sverige är bra, visst finns det säkert många bra, men jag tror ändå inte att det görs mer bra filmer, än dåliga. Men så är det ju säkert i alla länder. Men det är bara vad jag tycker. __________________________ /Mikael |
Ja, det jag säger är rätt ! Men jag lyssnar även på din åsikt...sen förlöjligar och negligerar jag den. Alla vet väl att det nån skriver är en åsikt inte en sanning. Sen om jag tror att jag har rätt så låt mig. Det är väl ett diskussionsforum ?__________________________ [Inlägget ändrat av Pelle 2005-12-12 21:42:01] [Inlägget ändrat av Pelle 2005-12-12 21:42:56] |
För övrigt tycker jag att man är dum i huvet om man tycker att t. ex. Livvakterna är bra... __________________________ [Inlägget ändrat av Pelle 2005-12-13 10:31:04] |
För övrigt tycker jag att man är dum i huvet om man tycker att t. ex. Livvakterna är bra... Alla har olika smak. Det är bara fjantigt att tycka att någon är dum i huvudet för att personen gillar en film som man inte själv gillar. __________________________ /Mikael |
Buuääää__________________________ |
Okej, tyck vad du vill, men vad är det för fel på Livvakterna då? __________________________ There's no such thing as free cable |
Hur mycket webutrymme har dom här ? __________________________ |
Den har väl ungefär lika många rätt som Oscarsstatyetter... __________________________ |
Är du tokig i huvudet, Pelle? Menar du allvar när du skriver att det inte finns några bra skådespelare i Sverige? Det finns ju hur många som helst! __________________________ |
Haha, that´s the spirit ! Ja jag menar allvar. Det finns tamefaan inte EN enda. Det finns en skådespelare som gjort en del bra roller men sugit i många fler. Vilka är alla dessa bra skådespelare ? Bengt Dahlqvist eller ? Vilka filmer är dom bra i ? Upplys mig, mupp ! __________________________ |
Nej, Bengt Dahlqvist är inte särskilt bra, men här är några: Allan Edwall: (Utvandrarna, Nybyggarna, Hemsöborna, Emil i Lönneberga, Offret, Vem älskar Yngve Frej, Här har du ditt liv) Eddie Axberg: (Utvandrarna, Nybyggarna, Här har du ditt liv) Max von Sydow: (Utvandrarna, Nybyggarna, Exorcisten, Citizen X, Ingenjör Andrées luftfärd, Det sjunde inseglet) Rolf Lassgård: (Jägarna, Under solen, Mannen som log, Villospår) Lars Nordh: (Sånger från andra våningen) Erland Josephson: (Offret, Viskningar och rop, Saraband) Stellan Skarsgård: (Insomnia, The Glass House, Aberdeen) Kan räkna upp hur många som helst. Jag tycker att svenska skådespelare är otroligt bra! __________________________ [Inlägget ändrat av Robert_Eriksson 2005-12-14 21:35:43] |
Här några till: Sven Wollter: (Raskens, Hemsöborna, Jerusalem, Carambole, Änglagård) Gösta Ekman: (Jönssonligan-filmerna, Beck-filmerna, Äppelkriget) Robert Gustafsson: (Torsk på Tallinn, Fyra nyanser av brunt, Ben och Gunnar) Lennart Jähkel: (Jägarna, Så som i himmelen, Pistvakt, Under ytan) Finns som sagt var hur många bra som helst. __________________________ |
Bra samling ! Håller verkligen med om några, nån har jag inte sett. Men den där samlingen skulle man kunna döpa till "Sveriges enda bra skådespelarinsatser". Vill då även lägga till Björn Kjellman i Adam & Eva. Det finns ju knappast hur många bra som helst. Det görs ju bara skit idag, de flesta av de filmerna du angav är ju väldigt gamla. Tack för listan som sagt, i och med att du listade de få filmer som jag håller med om, så ska jag komma ihåg de jag inte hade sett nästa gång jag hyr film ! __________________________ |
Bengt Dahlqvist, ja jävlar...HAHAHAHA ! "Nu är jag arg, nu slår jag dig !" __________________________ |
Nej, det finns väldigt många flera som är bra: Björn Gustafson, Ulf Brunnberg, Krister Henriksson, Ann Petrén, Jonas Karlsson, Johanna Sällström (dock ej så bra i Wallander-filmerna), Mikael Persbrandt, Michael Nykvist, Kjell Bergkvist, Marie Richardsson, Johan Rheborg, Gurie Nordwall, Per Oscarsson m.fl. Bengt Dahlqvist är väl inget sämre än alla värdelösa skådespelare i serier som "Glamour" och "Sunset Beach"? Vilka är dina favoritskådespelare? __________________________ |
Edward Norton kan vara precis hur bra som helst. Al Pacino är en annan favorit. Jämfört med Kjell Bergkvist och grabbarna finns det en hel arsenal. __________________________ |
Jag tycker faktiskt att amerikanska skådespelare överlag är sämre än svenska. __________________________ |
Ok. men det är fel... __________________________ |
Nej, jag har rätt. __________________________ |
Tror du att nån av dina svenska muppar skulle hålla i en bra amerikansk film ? __________________________ |
Eftersom svenska skådespelare är bättre än amerikanska så skulle dem självklart göra det. __________________________ |
Haha, fan du är ju sjuk... Du är rolig ! Lyssnar du på Ace of Base ? __________________________ |
Michael Nykvist i Taxidriver 2 __________________________ |
Nej, jag lyssnar inte på Ace of Base. Av det jag sett av tyska, finska, engelska och irländska filmer tycker jag nog att skådespelarna där överlag också är bättre än amerikanska, så det gäller inte bara svenska. __________________________ |