En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Bourne Supremacy, The

Thriller:
Action:
Mysterium:
Äventyr :
Medlemmarnas medelbetyg: 3,4
(203 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på CDON
Thriller:
Action:
Mysterium:
Äventyr :
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,4
(203 betyg)

Handling: Jason Bourne har drabbats av minnesförlust, lämnat sitt våldsamma förflutna bakom sig och lever ett stillsamt liv med sin flickvän Marie. Men hans dröm om ett lugnt liv slås i spillror när han med en hårsmån undkommer ett mordförsök. Väl på flykt undan en okänd fiende visar sig Bourne vara både en omöjlig måltavla och en person vars färdigheter, beslutsamhet och förmåga inte bör underskattas.

Fakta:
År: 2004
Regissör: Paul Greengrass
Originaltitel: The Bourne Supremacy
Ursprungsland: USA, Tyskland
Längd: 01:50
Medverkande:
Matt Damon
Franka Potente
Brian Cox
Julia Stiles
Karl Urban
Gabriel Mann
Joan Allen
Marton Csokas
Tom Gallop
John Bedford Lloyd
Ethan Sandler
Michelle Monaghan
Karel Roden
Tomas Arana
Oksana Akinshina
Fler personer

Mest populära recensionerna

Andatarwen
gav betyget:

Filmen lyckas, precis som den första att vara seg och nervpirrande samtidigt. Det känns dessutom som om det är mycket action och lite tanke, men det skulle kunna ha blivigt en riktigt bra film med lite mer av den senare varan. En film värd för er actionälskare att se, dock inget att offra pengar till att se på bio.

Bitta
gav betyget:

En suverän uppföljade på The Bourne Identity. Mer action, extremt bra biljakt och fortsatt fängslande historia.

Royban
gav betyget:

Bra uppföljare som är ungefär lika bra som originalet. Storyn känns mer intressant och saknar antiklimaxet från den första filmen, men samtidigt är filmas närstridsscener suddigt och skakigt, vilket är en besvikelse. Annars håller dock actiondelen av filmen upp väldigt väl, och det är klart att Jason fortfarande är minst lika skicklig som i första filmen, vilket gör detta till en värdig uppföljare.

Jag väntar på nålar på Bourne Ultimatum.

Senaste recensionerna

Putte05
gav betyget:

Älska Bourne.

Man vill bara se mer action.

Borr
gav betyget:

Tycker att denna var bättre än den första filmen. Var inte lika rörig och det känns som att händelserna kommer tätare i denna. Ett extra plus är att stora delar av filmen är inspelad i Berlin och Moska, något man inte ser så ofta i en amerikansk film.

freddyvonmetal
gav betyget:

denna film ligger på plats 177 av 250 på listan

Jag vet inte vilken av dessa filmer som är den bästa då de är så snarlika varran i det mesta att det är som att se ettan fast med nya karaktärer och ett annat manus, alltså mer av de mumsiga.

Det äe sant, tvåan är precis samma som ettan fast med ett aningen enklare manus och så utspelar den sej i ryssland istället för paris. Annars så är det så gott som samma film (gud vad jag upprepar mej). Så vilken är den bästa, ettan hade mer coola fighter men tvåans biljakt är nästan dubbelt så bra som ettans,Manuset är nog bättre i tvåan då man inte behöver sitta och undra lika mycket utan kan njuta mer bekymmerselöst. Ettans regi är dock oslagbar och tvåan når inte upp till ettans standard där, dock är ju tvåan minst lika välregisserad som alla bond filmer tillsammans.
Så om man tittar på det hela nu så...vet jag fortfarande inte vilken som är den bättre. Suck, jag får väl ta och rekomendera båda då.
May the force be with you...always.

actionman001
gav betyget:

tyckte den va bra. Mat Damon är mycket bra i sin roll som Jason Bourne. Tycker dock inte att den va lika bra som den första

Skumbjörn
gav betyget:

Mycket bra actionrulle

Venom-
gav betyget:

Älskar bourne filmerna :D
Klar 4a

Emiam
gav betyget:

En 3 som film & i sin egen genre.

Taglines: They should have left him alone. / Sie nahmen ihm seine Identität. Jetzt will er sie zurück. (They took away his identity. Now he wants it back.)

Den sämsta filmen i trilogin.
Det är som vanligt mer stressig deadline-produktion á la "New Hollywood" (ett eget begrepp jag myntat som innebär att pengarna får gå före tanken/kärleken till filmmediet - det som blir hyfsat bra säljer iaf, vilket förstås är klart negativt att se en sådan tendens i världens Filmmekka), där det är mer action och mindre tanke bakom filmen.
Dessutom har jag nu äntligen kommit på varför jag gillar dessa filmer lite sämre än genomsnittet av biopubliken: det är delvis en dogma-produktion *. Och jag personligen är av the old school här, som säger att kameran ska vara stilla medan saker och människor ska röra på sej.
Damon är bäst. Stiles, Urban och Joan Allen är bra, men kör på rutin, vilket syns och blir därmed lite tråkigt.
Som vanligt höjer de otroligt skickligt koreograferade kampsportscenerna även denna del 2 **.
Filmen är dock tillräckligt bra och ger behållning även vid flera senare tittar. Den hamnar då i DVD-samlingen bland de andra två delarna för en relativt billig summa.

Trivia: Unlike the James Bond franchise, all the devices that Bourne uses are real and can be purchased by the average citizen. / Visible body count: 9 / * To give this movie its gritty, documentary-style appearance, director Paul Greengrass used mostly handheld cameras, and a muted color palette. Greengrass also made sure to avoid computer graphics at all costs, and all of the stunts shown in the movie were achieved practically. / ** In the house in Munich, when Jason Bourne uses the rolled newspaper as a weapon, the martial art he performs is derived from Escrima, an old Philippine martial art. This fighting style mainly uses sticks to fight, and in modern times the use of objects from our everyday life is taught, including ball pens (as seen in The Bourne Identity (2002)) and rolled up newspapers. / Matt Damon accidentally knocked out Tim Griffin who played the CIA interrogator John Nevins during the scene in the consulate when Bourne takes him and a security guard down after being captured. / Unlike the first movie, screenwriter Tony Gilroy did read the book this time and claimed that he did a re-imagination not adaptation of the novel.

Mer fakta:
Biopremiär: 2004-09-17
Filmpunkten-id: 5559
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB


Uppföljare och/eller remakes:
Bourne Identity, The (2002)
Bourne Ultimatum, The (2007)
Bourne Legacy, The (2012)
Jason Bourne (2016)