Nu drar jag upp en halvgammal tråd, men jag tycker den var kul så det är synd att se den dö...
Jag satte en ny femma för ett par veckor sen föresten. 4 månader, 3 veckor och 2 dagar. För enkelhets skull så klistrar jag in min filmkommenter:
"Det är inte ofta som man ser film som känns så här fulländad. Jag är väldigt glad över att 4 luni vann Guldpalmen för den är verkligen en förebild för andra filmskapare. Mungiu lyckas skildra ett väldigt svårt ämne utan att predika, eller vinkla, eller leverera några äckliga moralkakor om hur vi "borde" tänka. Istället är det en så klar och opartisk skildring där tittaren själv får tänka och döma. Det är en väldigt smart handling också där de två kvinnornas situation förmodligen är den samma, men under olika tidsperioder. På så sätt skildras hela händelseförloppet under en kortare tid och parallellt.
Jag visste att filmen skulle innehålla ett aborterat foster så därför var jag beredd på det värsta; blod, armar, ben och andra lemlästade delar, men när fotot väl kom så kändes det skönt att slippa ett lemlästat foster. Istället låg den där inlindad i en handuk på golvet i ett smutsigt badrum. Den såg inte ens död ut, utan mer som en sovande liten människa. Det var ganska tyst och tankvärt med andra ord. Kanske säger den bilden så mycket mer om fostrets människovärde än ett lemlästat sådan?
Utöver detta så har vi de filmtekniska detaljerna som är allt ifrån snygga till intressanta... Det som talar mot filmen däremot är dess låga tempo. Detta är ett lågmält drama som stimulerar intellektuellt och emotionellt, men vill man varken tänka eller klarar av ett lågt tempo så är den här filmen ingen hit."
Årets film kanske? Lite tidigt att säga än, men helt klart en stark kandidat. __________________________
"I am but a simple masturbator of the silver screen."
Min senaste femma... Sätter inte många men såg jag nyligen American History X och då fick en film stoltsera med 5 prickar till höger om titeln igen... __________________________
They'll never get caught. They're on a mission from God ~ Blues Brothers
Min senaste sedda femma är en gammal komediklassiker: "Oh vilket party" med vår planets absolut största komiska geni: Peter Sellers. Det är så fånigt, ingen handling... men i genren "fånig komedi" är det en klockren, gnistrande, underbar femma! __________________________
Vilken härlig känsla det är att se en femma! Jag visste redan att Stig Claessons bok "Vem älskar Yngve Frej" var ett mästerverk, men nu vet jag även att filmen som är baserad på den också är det. Ett stort tack till SVT som visade denna underbara rulle tidigare ikväll!
Det var ganska så länge sen som jag såg en riktigt bra film som jag sedan gav en femma. Den senaste är den australienska filmen Japanese story.. riktigt bra och riktigt sorglig... __________________________
Hilts: Varför måste man ha sett Happiness om man ska klassa sig som en cineast?
Jag såg nyligen en riktigt hårdkokt film Den här rullen har allt! Drama, action, humor och annat smått och gott man bara måste älska.
Den heter Exiled (Fong Juk) och många tycks tycka att filmen är seg, men jag uppskattar att man ger större utrymme till handling och karaktärsutveckling. Tvärt om så tycker jag att det bara stärker filmen i helhet och det ser man inte minst i slutet som inte bara innehåller en snygg, actionladdad final, utan dessutom utnyttjar karaktärernas och deras relationer till varandra för att stärka humorn och sympatin med huvudpersonerna.
Stridskoreografin är i världsklass. Musiken är bland den bästa jag hört i actionväg. Jag älskar den! Sen har vi alla svepande vyer med kamran, revolverakrobatiken, slow-motion bilderna och inte minst de störtsköna atmosfärerna. Ljuset, röken, vinden, ja allt är uttänkt till minsta detalj för att stärka filmupplevelsen.
En cineast är väl främst en person som njuter av att se film på bio. Alltså, en person som vill se film på ett fulländat sätt? Hur ska jag kunna se Happiness på bio nu?
Vet inte varför jag hugger till på det här sättet, det brukar jag inte göra. Men. Jag får väl ta och se filmen då, som ursäkt Hilts. I Love Your shoes. __________________________
Nja man måste väl inte gå på bio för att kunna njuta av en film... men det är helt klart ett plus.
Angående Happiness så tycker jag den tar en genväg in i "prettokretsar". Vad jag menar är att så fort det är en film med parallella handlingar som löper mer eller mindre samman så "ska" man per automatik gilla filmen. Ett par andra exempel är Mangolia och Babel.
Misstolka mig inte nu, för jag gillar Happiness. Den har ett bra karaktärsdjup och en mörk handling som tilltalar mig, men flera handlingar som spretar åt olika håll är oftast ett dåligt sätt att bygga ett manus på.
Problemet med flera handlingar är att filmen förlorar fokus. Nu lyckas Solondz ändå ge ett stort karaktärsdjup trots brist på fokus, men handlingen blir samtidigt lite långtråkig när man väljer att berätta så mycket runt omkring. Jag hade hellre sett färre handlingar och mer fokus på den (eller kanske de) mest intressanta karaktärerna. Då tänker jag framförallt på pedofilen som var oerhört intressant och som stärkes av Dylan Bakers utsökta insats.
__________________________
"I am but a simple masturbator of the silver screen."
Ja om man ska se en film som är värd sina fem utav fem prickar så anser jag att Jumper var en grymt bra film Det är min senast sedda femma ^^ __________________________
Jag är besviken.. Har inte sett en femma på jag vet inte hur länge. Tänk om jag aldrig ser nån igen. Jo, det vet jag att jag kommer att göra men frågan är när.. __________________________